Maten

Copyright © Skogmans förskolor ab 2009-2015. Med ensamrätt.   

Skogmans förskolor

Maten i Skogmans förskolor


Vi köper lunchen från Sandborgen som specialiserat sig på mat till skolor och förskolor. De har en dietist som säkrar att näringsinnehållet är tillräckligt (25-30 procent av dagsbehovet). De följer Livsmedelsverkets rekommendationer om mat på förskolan. Maten som serveras speglar den matkultur vi har i Sverige idag; svensk husmanskost med inslag av andra kulturers mat. Personalen äter samma mat tillsammans med barnen: pedagogisk kostnadsfri lunch.


Sandborgen lagar all mat från grunden utom t.ex. panerad fisk, köttfärsbiffar/bullar, korv och liknande. Vid inköp av dessa halvfabrikat ställer Sandborgen krav på vad de ska innehålla och vad de inte får innehålla. De försöker att servera mat med så få allergener som möjligt för att alla barn ska kunna äta samma mat. När detta inte är möjligt kommer specialkosten till varje barn i en egen låda märkt med barnets/personalens namn.


Inga smakförstärkare finns i maten, all fisk är MSC-märkt, köttet är europeiskt, inget pulvermos serveras och all mat ugnssteks för att slippa mycket fett. 25-30 procent av råvarorna är ekologiska som kan jämföras med stadens mål att 25 procent av den serverade maten ska vara ekologisk 2020.


Livsmedel till frukost och mellanmål kommer just nu från Mathem. När prisskillnaden inte är för stor väljer vi den ekologiska produkten men alla bananer är alltid ekologiska. Vi köper inga smaksatta mejeriprodukter och saft serveras endast i undantagsfall vid t.ex. ”världspremiärer” av musikteater eller vernissage.


En del förskolor sätter en profil på sin verksamhet som kan vara just att man serverar ekologisk mat, vår profil är att vi ”serverar” barnen ett levande kulturarbete tillsammans med professionella musiker, fiolpedagog, ateljérista och/eller teaterpedagog.
"Alla barn har rätt till kultur-upplevelser av hög kvalité"

Att börja hos oss

Magiska skogen i barnradion

Klicka på bilden för att börja lyssna på någon av de fem fantastiska äventyren i Magiska skogen!


Inspelat av vår musikteatergrupp för Barnradion/Sveriges Radio. Illustration:

Gunilla Hagström/Form Nation

Skogmans egen musik!

Länk till Spotify

Maten i våra förskolor

Våra förskolor